Atracții Turistice

ATRACŢII TURISTICE ÎN ZONĂ

Valea Drăganului pare, la prima vedere, doar o vale pitorească, dar, pe măsură ce o străbați, își dezvăluie frumusețea. Străbătută de râul Drăgan, în Valea Drăganului se întâlnesc aproape toate formele de relief, fiind o zonă bogată în obiective turistice.

BARAJUL ŞI LACUL DRĂGAN (FLOROIU)

Este, într–adevăr, special, fiind așezat într–un cadru natural de excepție. Barajul Drăgan/Floroiu este cel mai important obiectiv din zonă și principalul punct de belvedere al întregii văi. Amplasamentul barajului Floroiu se găsește imediat în aval de confluența râului Drăgan cu Sebeșel, valea strâmtă prezentând condiții optime de înscriere a unui baraj în arc din beton. Geologic, amplasamentul este corespunzător acestui tip de baraj, ambii versanți fiind alcătuiți dintr-o alternantă de gneișe cuartitice și micacee cu sistuozitate ondulata. Lacul de acumulare are o suprafață de 293 ha, un bazin de recepție de 153 km² și un debit mediu multianual, în secțiunea barajului, de 5,3 m³/s. Splendidul lac a fost creat pentru a reține viiturile de pe Crișul Repede și pentru alimentarea cu apă a uzinei electrice de la Remeți. Barajul oferă o priveliște superbă asupra întregii zone. La cabana Pârâul Crucii s-au refugiat mulţi români din satele cedate prin dictatul de la Viena, în 1940. Zidurile sale se află acum sub apă, nu departe de baraj.

Gallery Thumb 1
Gallery Thumb 1

CETATEA BOLOGA, MOARA DE APĂ

Tot în aceeași zonă se găsește moara de apă de la Bologa care încă funcționează. De aici privind în stânga spre coasta de stâncă săpată de ape, se zăresc deasupra unei păduri de salcâmi, ruinele cetății Bologa.

CASA MEMORIALĂ "OCTAVIAN GOGA"

În apropiere se află localitatea Ciucea care adăpostește Castelul Goga, locul în care poetul Octavian Goga și-a petrecut ultimii ani din viață. Pe domeniul castelului se găsește și Mănăstirea Nașterea Maicii Domnului, un lăcaș ridicat din lemn, unde turiștii se pot reculege în liniște.

Gallery Thumb 1
Gallery Thumb 1

MASIVUL VLĂDEASA, CASCADA RĂCHIŢELE

Pentru cei dornici de drumeții, din zonă pornesc o serie de marcaje turistice ce conduc spre Cabana Vlădeasa și mai departe, spre Cascada Răchițele și Pietrele Albe, la est, respectiv spre Valea Iadului și Lacul Leșu și mai departe, spre Cabana și Peștera Meziad, la vest.

STÂNA DE VALE

În amonte, dincolo de gura de vărsare a Drăganului, se găsește într-o poiană cantonul silvic Ciripa. De aici, se desprinde un drum forestier către dreapta care ajunge la Stâna de Vale. Mai jos, pe stânga, un indicator orientează turiștii spre cascada Moara Dracului. Pe cealaltă latură a lacului, pe valea Sebișelului, mai pot fi vizitate alte două cascade: Caldărilor și Sebișel.

Gallery Thumb 1